Produkcja czekolady ksiazka

Czekolada jest jedynym spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, szacuje się ją w wielu możliwościach. W niemal każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w wniosku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż który materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów posiada ona właściwość sypką, którą wspomina się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na ciepło jak a na mokro. Proces konszowania na sucho jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji robi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.